Tunnbrödet
Tunnbrödet har en lång historia i Sverige, och brödtypen baseras på människans ursprungliga sätt att baka bröd – på en häll och sedan upplyft på en pinne och vikt i fyra delar.
Tunnbröd betraktas ofta som ett norrländskt bröd. Korn är det spannmål som har kunnat odlas i norra Sverige och av det bakades tunna ojästa brödkakor – tunnbröd. Innan andra sädesslag började odlas i södra och mellersta Sverige var tunna bröd bakade med korn vanliga även där. Brödet bakades för att förvaras under lång tid, så kallad förrådsbakning. Det malda mjölet konserverades genom gräddningen och på så sätt kunde spannmålen bevaras under mycket lång tid, så länge som 20 år.
Vårt recept har gått i arv genom generationerna och har utvecklats med tiden.
Ingredienser i vårt mjuka tunnbröd:
Vetemjöl, Rågsikt, Grovt Rågmjöl, Mjölk, Smör, Sirap, Salt, Kummin, Fänkål, Anis och Jäst.
Ingredienser i vårt hårda tunnbröd (veganskt):
Vetemjöl, Rågsikt, Korn, Vatten, Sirap, Salt och Jäst.